Wacondah.com / Visit to Pa'i Puku v1

Centro de Formación Integral Pa'i Puku: Route Transchaco km 156 Villa Hayes Paraguay

Please visit http://www.par.net.py/paipuku/centro_educativo.html

31 december 2003

Beste

Op 6 september 2003 traden wij in het huwelijk en vroegen wij onze vrienden om hun attenties te uiten door het project "Centro de Formación Integral Pa'í Puku" te steunen, dat ons nauw aan het hart ligt.

Wij zijn vandaag dan ook zeer verheugd om u te kunnen meedelen dat het totaalbedrag van 25.000€ werd overgemaakt, via Broederlijk Delen, aan projecten die de levens - en scholingsomstandigheden van meer dan 600 Paraguajaanse kinderen zullen verbeteren.

In naam van de Pa'i Puku-kinderen en van Mevrouw Christina Geersens, de Belgische directrice van de school, wensen wij u van harte te danken voor de milde giften en wensen wij u een Zalig Kerstfeest en een voorspoedig Nieuw Jaar 2004.

De giften overschreden de stoutste dromen en in november besloten wij om tijdens onze huwelijksreis een tussenstop te maken in de Chaco, om met eigen ogen te gaan kijken hoe uw inspanningen zouden worden aangewend. U vindt hieronder een kort reisverslag en een aantal impressies.

http://www.par.net.py/paipuku/centro_educativo.html

 

Het Centro de Formación Integral Pa'í Puku, een project waar Mevr. Geersens zich al jaar en dag voor inzet, stelt zich tot doel scholing en opleiding te bieden aan zo'n 600 kinderen in de Paraguajaanse Chaco, een provincie van de oppervlakte van voormalig West-Duitsland, waar amper wegen zijn en nog minder faciliteiten. Het zijn de kinderen van de campesinos en de gauchos die hier opgevangen worden (vanaf 6 jaar oud) in een internaat alwaar ze 9 maanden per jaar aan één stuk door verblijven, en kost-inwoon en scholing krijgen. Ze krijgen naast hun basisopleiding (humaniora) allerlei vaardigheden en een echt métier aangeleerd (loodgieterij, electriciteit, schrijnwerkerij, snit en naad, eerste hulp en hygiëne, tuinbouw…).

Bezoek van Zondag 1 november 2003

Na een lange ochtendrit vanuit Asunción via de Ruta Transchaco, bereiken we op Km 156 Pa'i Puku, temidden van eindeloze hectares bush onder een loodzware zon. De Chaco is zo vlak als een tafel en elke steen is ooit wel eens geïmporteerd. De vegetatie bestaat uit sub-tropisch struikgewas, alles van stekels en kilo's stof voorzien, maar de bodem is erg vruchtbaar en mits voldoende regenval uitstekend geschikt voor extensieve veeteelt. Bevolking in de Chaco is dun gezaaid en geconcentreerd in een beperkt aantal urbanisaties, velen door Mennonieten gesticht en tot vandaag door hen geleid.

We worden opgewacht door Mevr.Geersens en wonen de kerkdienst bij, door de kinderen verzorgd en met teksten in het Spaans en Guarani (de tweede officiële taal van Paraguay die door de meerderheid van de Indianen gesproken wordt).

Pa'i Puku werd gesticht door de Belgische Oblaat Pedro Shaw, die omwille van zijn 2m-hoge gestalte in het Guarani de "Pa'i Puku" (grote pater) werd genoemd.

Daarna rondleiding over de gronden met bezoek aan de schrijnwerkerij, de bakkerij, de wasserij, de water-infrastructuur, de dortoirs met wasfaciliteiten, de overdekte speelplaats (het is immers té warm om onder de blakende zon te voetballen). Het geheel geeft een goed georganiseerde indruk en getuigt van doorgedreven organisatie, stiptheid, respect voor elkaar en het milieu.

 

Mevrouw Geersens ontvangt haar in haar hoofdkantoor waar ze ons als een echte ondernemer diets maakt in de organisatie van het project, en ons bij het drinken van Téréré (inheemse koude thee) al de gegevens en statistieken van het schooltje illustreert. We overhandigen de medicijnen en post die we uit België meebrachten alvorens we het eenvoudige maar smaakvolle middagmaal met de pakweg 300 oudsten delen.

In de namiddag brengen we een bezoek aan het dispensarium en de medische praktijk (met nog een tandartsfolterstoel uit de jaren stillekes) en ook aan de bibliotheek (genoemd naar de Paraguajaanse schrijver Augusto Roa Bastos, die de Cervantesprijs won).

Tot slot bezoeken we dan de site waar de nieuwe investeringen in watermanagement zullen aangelegd worden, gefinancierd door uw bijdragen: een nieuwe tajamar (waterbekken) en tanco australiano (watertoren) zullen worden aangelegd om het regenwater beter op te vangen en naar de drink- en wasfaciliteiten te voeren. Uw bijdrage zal dus duurzaam goed werk leveren.

Het afscheid verloopt in opperbeste stemming en de glimlachende ogen van de Pa'i Puku-kinderen spreken voor zich. Wij trekken verder op huwelijksreis naar het Noorden en dan naar de Chileense Atacama-woestijn, met in ons hart al het voornemen om zeer gauw terug te keren.

 

Nogmaals onze hartelijke dank, uw steun werd enorm gewaardeerd. Met onze allerbeste wensen,

Elke en Thomas

¡ Los niños de Pa'i Puku le agradecen por su ayuda y le desean Felices Fiestas!

 

Please visit http://www.par.net.py/paipuku/centro_educativo.html

Please visit http://www.Wacondah.com/ for more information

 

0005.jpg (46611 bytes) 0006.jpg (55374 bytes) 0008.jpg (100205 bytes) 0016.jpg (102602 bytes) 0018.jpg (87518 bytes) 0019.jpg (75119 bytes)

0017.jpg (102644 bytes) 0020.jpg (120900 bytes)